Bouwreis: van hutje naar huis

Reisverslag Bouwreis Zuid-Afrika 2019 van Sanna Moerkamp

Een mooi voorbeeld van praktische MVO zijn de bouwreizen naar onder meer Zuid-Afrika, Bangladesh en Nicaragua. Sinds jaar en dag organiseert Bouwmaat bouwreizen voor haar klanten. Medewerkers uit de vestigingen, de betrokken franchisenemers en Bouwmaat Nederland kunnen hierbij aansluiten.

Zuid Afrika, je hebt er een beeld bij. Van safari’s en wilde dieren tot zonsondergang en rode zandwegen. Van Nelson Mandela en de apartheid tot prachtige Afrikaanse zang en dans, en ga zo maar door… Het is alles wat je verwacht en nog zo veel meer!

De Bouwreis mag je met recht een avontuur noemen. Een groep, grotendeels onbekende mensen die samen een verre reis maken om 8 dagen samen met de organisatie HomePlan huizen te bouwen voor de allerarmste. Eindbestemming: Mulima, Zuid-Afrika!

Mulima ligt niet om de hoek van Johannesburg en bleek uiteindelijk nog wel een tocht van ongeveer  8 uur te zijn vanaf het vliegveld van Johannesburg. De eerste paar uur reden we door een prachtig uitgestrekt landschap, de laatste paar uur bleek geen route over een mooi en glad geasfalteerd wegdek. De zogenoemde potholes en het links rijden maakte het voor mij prima om als bijrijder mee te hobbelen.

Rode zandwegen, check! Mulima is precies wat je hoopt te zien, een groene vallei, loslopende koeien en heel veel kinderen. Zonsondergang, check! Prachtig om in de rust van de omgeving voor je uit te kijken en te genieten en vooral te beseffen waar je bent beland. Opgevangen door vader Chris, de lokale pastoor, worden wij ondergebracht en gevoerd door de dames van de parochie.

Een kerkdienst is de aftrap van de kennismaking met Mulima. Zang, dans, gelach en gebed is waar wij getuigen van zijn tijdens deze dienst. De zusterpost is gerenoveerd en een aantal studenten zijn afgestudeerd aan de lokale computerschool, dit moet gevierd worden! De bisschop is uitgerukt en ook wij worden gezegend, altijd mooi meegenomen.

De volgende dag werden wij afgezet bij onze caregivers, dit zijn de families die ons drie dagen in huis namen. Wij hadden een super gezin dat bestond uit een moeder, oma, dochter, zoon, zuster en nichtje. Dat allemaal in een klein huisje plus vijf van ons waar nog even een paar bedden voor werden vrij gemaakt.

Drie dagen bouwen was in ons geval ook echt drie dagen bouwen. Aangekomen bij de bouwplaats stond er letterlijk niets (niet liegen), er was een ‘’fundering’’ gestort? De term ‘’je steentje bijdragen’’ was meer dan toepasselijk. Duizenden stenen hebben wij versjouwd, maar het resultaat was na drie dagen dan ook een bijna afgeronde woning. Onze hulp heeft de bouwvakkers twee weken werk bespaard en aangezien zij per klus betaald krijgen, konden zij nu eerder starten aan het volgende project. Het gezin waarvoor wij bouwden was een alleenstaande moeder met een dochter en zoon. Zij leefde in een golfplaten huisje van circa 2 bij 3 meter , wat de gezondheidstoestand van haar kinderen nou niet bepaald ten goede kwam. Het HomePlan huis is meer dan alleen een huis, het biedt vooral ook veiligheid en gezondheid.

Helaas is het gezin waar wij voor hebben gebouwd geen uitzondering. De armoede, kind gezinnen, ziekte en drank-/drugsmisbruik zijn daar dagelijks onderdeel van het bestaan. Misbruik en verkrachting zijn realistische gevaren en een slot op je deur kan hier toch echt wel een verschil in betekenen.

Voor mij persoonlijk heeft de bouwreis vooral weer voor wat perspectief gezorgd. Het leven in Zuid-Afrika vergelijken met het leven in Nederland is appels met peren vergelijken. Wat is beter, wie is er gelukkiger? Een ding weet ik wel, wij hebben het een stuk makkelijker, maar maken het onszelf soms een stuk moeilijker.

 

 

 

 

Geen categorie